EMA má EMILA

Končíme s papírovými kelímky. Našim baristům a baristkám jich denně projde rukama tolik, že by ročně zaplnily přes 20 kontejnerů na odpad. Za dobu, co EMA funguje, by to bylo pár vagonů. V tom dál nejedeme. 

Přichází Emil Navrátil a s ním náš systém zálohovaných kelímků. Od 1. dubna připravujeme kávu s sebou jen do vratných kelímků. Nebo do vašich vlastních. 

Papírové kelímky se doufejme stanou minulostí, stejně jako igelitové tašky zdarma. Spousta z nás si už dávno nosí vodu ve své lahvi. Stejně to můžeme udělat s kelímky na kávu. 

Chceme tuhle novinku minimálně vyzkoušet. A třeba se Emilova příkladu chytí další kavárny.

Co to znamená pro vás

  • Dál budeme připravovat kávu s sebou, ale do vratných kelímků.
  • Vratný kelímek Emil Navrátil bude zálohovaný na 200 Kč.
  • Když přijdete s kelímkem Emilem, vyměníme vám ho a kávu si odnesete v čistém.
  • Vratná záloha se vztahuje na kelímek + víčko + návlek + uzávěr.

Mohlo by vás zajímat…

Kdy, proč a za kolik

Kdy skončí papírové kelímky?
Od 1. dubna si můžete kávu odnést v Emilovi. Papírové kelímky definitivně končí 14. dubna. Potom jedeme naostro a kávu s sebou budeme připravovat už jen do vratných.

Proč EMA zavádí systém vratných kelímků?
Chceme snížit množství zbytečného odpadu, který vzniká z jednorázového nádobí. Máme za to, že papírové kelímky jsou už trochu přežité. Krátká epizoda, která u nás tímto končí. Proto zavádíme systém vratných kelímků, které nahradí ty papírové. Našemu novému hrdinovi říkáme Emil Navrátil. Možná se to napoprvé nepovede, ale chceme to minimálně zkusit. Věříme, že s naším skvělým zákaznictvem to společně dáme!

Jak tohle celé přispěje k omezení odpadu?
V našich kavárnách naprosto zásadně. Každodenní množství odpadu tím snížíme o víc než polovinu. V globálním měřítku ten dopad nebude tak velký, ale někde začít musíme. Souhlasíte? 

Proč stojí záloha 200 korun?
Záleží nám na udržitelnosti celého systému. Vycházíme z nákladů na zavedení vratných kelímků a musíme je umět dlouhodobě pokrýt. Záloha odráží cenu a kvalitu kelímku. 

Dostanu slevu při pořízení několika vratných kelímků?
Ne. 1 kelímek = 1 záloha. 5 kelímků = 5 x záloha.

Dostanu slevu, když si nevezmu víčko?
Ne. Záloha se vztahuje na kompletní sadu, tedy kelímek + víčko + návlek + uzávěr. Víčko navíc ochrání kelímek před nečistotami, až ho ponesete vymytý zpátky.

Praktikálie

Budete dál podávat kávu v porcelánu?
Samozřejmě! Káva z porcelánu chutná nejlépe. Hned po kávě z vašeho oblíbeného hrníčku či šálku. Odteď si budete moct vybrat, do čeho vám kávu připravíme: do našeho porcelánu, do vašeho hrnku, termohrnku nebo do vratného kelímku. A dokonce i do vašeho vlastního papírového. Ale to asi nechcete…

Můžu si přinést vlastní hrnek nebo kelímek?
Samozřejmě. A budeme rádi! Dokonce vám ho i opláchneme nebo umyjeme.

Zabere příprava kávy delší dobu než doteď?
Možná chvilku. Hodně káv připravujeme s sebou, takže než se nový systém zaběhne, může se příprava protáhnout. Oceníme vaši trpělivost, než všechno poběží jako na drátkách. 

Připravíte mi kávu i do papírového kelímku?
Určitě. Ale budete si muset přinést vlastní. 

Může Emil do mikrovlnky?
Mikrovlnku používejte jen na ohřívání, při maximálním výkonu 800 W. Interval si nastavte na nejvýš 40 sekund. Víčko předtím vždycky sejměte, ale band nechte na kelímku, abyste se nespálili, až kelímek vezmete do ruky.

Co Emil a jiné nápoje?
Emil má ze všeho nejradši kvalitní kávu. Ostatní pití moc nemusí, obzvlášť ne voňavé, jako třeba aromatický alkohol nebo ovoněné čaje. Jestli si chcete kávu s Emilem opravdu vychutnat, jiné nápoje do něj nelijte.  

Jak bude fungovat vracení

Vratný kelímek se mi někam zatoulal. Můžu dostat zálohu zpátky?
To je nám líto. Zálohu dostanete jedině, když se nám Emil vrátí celý, tedy kelímek + víčko + návlek + uzávěr. 

Za jak dlouho musím kelímek vrátit?
Záleží na vás. Emil Navrátil s vámi zůstane tak dlouho, jak budete potřebovat. Ideálně si ho nechte napořád. 

Můj Emil Navrátil utrpěl nehodu – zakousl se do něj náš pes. Vezmete si ho zpátky? (ten kelímek).
Je nám líto, o poškozený kelímek ani nezbedného psa nestojíme. Radši se o Emila dobře starejte, abyste zálohu mohli dostat zpátky. 

A co hygiena?

Jak se postaráte, aby kelímky byly dokonale čisté?
Před každým použitím projde kelímek naší myčkou, tak jako všechno ostatní nádobí.

Jak mám kelímek umývat doma?
Kelímek umývejte ručně nebo v myčce (doporučujeme horní přihrádku). Do myčky můžou i silikonové součásti, ale radši se vyhněte použití příliš voňavých tablet, aby nenačichly

Fakta o kelímcích

Z čeho jsou vratné kelímky vyrobené?
Kelímek samotný je z čistě rostlinného materiálu, kyseliny polymléčné. Tento biopolymer se vyrábí z cukrové řepy, cukrové třtiny nebo kukuřice. Silikonové součásti – víčko, návlek a uzávěr – jsou ze silikonu, který splňuje potravinářské standardy. Silikon se vyrábí se za použití křemíkového písku a kyslíku. Žádná ze součástí kelímku neobsahuje přírodní latex. Emil vydrží teploty do +120° Celsia. 

Kde se vyrábější?
Kelímek Nova Cup pochází od zavedené značky Ecoffee Cup. S nápadem vytvořit hezký, trvanlivý a ekologický kelímek přišli v roce 2012, první kelímek Ecoffee Cup vzniknul v roce 2014. Nova Cup se vyrábí v EU.